Agrupació Coral La Industrial de Sabadell

I Fundació i etapa del cor de veus iguals

Excursió a La Garriga, maig 1903

L’Agrupació Coral La Industrial fou fundada l’any 1887 com a cor de veus iguals seguint les directrius marcades per Josep Anselm Clavé Camps (1824-1874).

Les seves activitats socials es donaren en diversos locals de la ciutat, essent especialment rellevant la seu que tingueren a l’actual Via Massagué, als antics forns de l’Escaiola.

Un dels primers mestres que dirigí el cor i del qual en tenim referència, fou Carles Ferrer Clavé, net del fundador de l’obra claveriana.

A partir del 1913, la direcció recaigué en el mestre Josep Olivella Astals, jove de disset anys, que havia de conduir el cor durant més de cinc dècades. Foren moltes les activitats de l’entitat fins al 1939, a la ciutat i en diversos punts de Catalunya.

Després del parèntesi de la Guerra Civil, durant la qual l’entitat no deixà mai d’existir, La Industrial retornà a les seves activitats, sota la responsabilitat de diverses juntes encapçalades per: Manuel Ortiz, Antoni Deplandolit, Manuel Giner, Miquel Calzada, Miquel Salvans, Jaume Gomà, Josep Rocabert, Joaquim García, Josep Flix, i Antoni Garrigós. I amb la direcció ja esmentada de Josep Olivella i Astals. En aquests anys, com totes les entitats, La Industrial es veié inclosa en l’organització estatal de Educación y descanso, imposada pel règim, que tenia la seva seu social al Passeig Manresa.

Participà en moltíssims esdeveniments corals a la ciutat i per Catalunya, amb actes i recitals literaris i musicals, intervenint el grup de solistes i el cor i durant uns anys, un quadre escènic.

És significativa la participació en tots els festivals corals que s’organitzaven a l’Ametlla del Vallès durant els anys 40, sota la iniciativa de Fèlix Millet Maristany, on hi va obtenir diversos premis.

La seva presència es troba també en diverses manifestacions artístiques per tota la Península: concursos d’havaneres a Torrevella – Alacant, 1967 -, València, Saragossa, ambaixades culturals a Astúries, Màlaga, entre altres.

El reconeixement públic de la seva vàlua li fou atorgada per l’Ajuntament de Sabadell en concedir-li la Medalla de Plata de la Ciutat l’any 1946.

La Industrial. Concurs a l’Ametlla del Vallès, 1953

La Industrial, amb la idea de Leandre Roure i Josep Olivella, fou qui inicià i col·laborà de manera decisiva en aconseguir que s’erigís un monument a la memòria de Clavé a Sabadell; l’acte d’inauguració fou un esdeveniment extraordinari on hi participaren 104 grups corals d’arreu de Catalunya, el setembre del 1949.

El setembre de 1950 «i per iniciativa del llavors mestre de la coral, Josep Olivella i Astals, i amb el recolzament de la Junta directiva que llavors presidia Miquel Calzada i Balanyà, va sortir el primer número d’un butlletí de la coral i no pensàvem ni remotament que podéssim arribar al cinquantenari». Un butlletí que es mantindria en la seva estructura fins al número 570 ( desembre 2007).

Els anys 60, es formà el cor infantil, que sembrà la llavor del cant als seus petits components. El 1969 el mestre Olivella deixà la direcció. Aquesta responsabilitat recaigué en els mestres Vicenç Olivé (1969-1976) i després en Josep Olivella Alier (1976-1979).

II EL COR de veus mixtes
1a Etapa:
(1979 – 2008)

Un gran canvi, el cor mixt.

Fou amb l’arribada del músic Josep Colomé, (1979-1985) que el cor esdevingué mixt (1982). La tasca principal va ser consolidar el canvi. A finals del 1983 l’entitat trobà una seu social estable al carrer Dr. Crehueras, 17 que seria el nucli de les activitats fins a l’octubre de 2017.

Durant aquests anys, com a impulsors, trobem diverses juntes directives, encapçalades per Josep Flix, Antoni Garrigós, Josep Baqué, Josep M. Torguet, Ferran Jové, Mercè Casanovas i Andreu Calzada.

Presentació del Cor Mixt. Auditori de La Caixa d’Estalvis, 1982

El 1983 s’incorpora a la sotsdirecció Maria Calzada Olivella i en el 1985 queda al càrrec de la direcció fins al 2007. Durant aquests anys, es consolidà el cor mixt i es creà una secció infantil, Els Barrufets de La Industrial.

Durant aquests anys, La Industrial es va projectar al món coral: va participar i organitzar actes corals com els de 1986, en els actes del Segon Congrés de la Llengua Catalana, amb la interpretació de l’himne «Una veu per al món», com a estrena en un programa de TV3 i en el concert a l’Església de Santa Maria del Mar, a Barcelona.

S’establí un calendari d’actuacions. A Sabadell la participació en la Festa Major a la Residència Sardà i Salvany; d’ençà 1986, la anual participació i concert a la Missa del Gall de la Parròquia de Sant Salvador; la cloenda del curs a Assís de Sant Quirze del Vallès. També s’instituïren concerts tradicionals, de La Candelera – d’ençà 1989 – i el de l’estiu.

El 1987 fou l’any de la celebració del centenari de la Coral, 1986-87, amb concerts, espectacles i actes mensuals. Rebé de la Federació de Cors de Clavé la Medalla al Mèrit Claverià com entitat centenària el 1989.

El dia a dia de la coral: preparació coral, repertoris i concerts

Durant aquests anys, es preparà el cor, a través dels assajos setmanals, que passaren a ser d’un a dos; les jornades de cant al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès, on es feien assajos intensius durant un cap de setmana, almenys un cop per curs. Allà es prepararen concerts, amb assistència de músics i mestres, com en el cas de la màsterclass del director Enric Ribó, la professora i cantant Pura Gómez, i la pianista M. Antònia Ibáñez.

Nit Marinera. La Industrial i Cavall Bernat als Jardins de La Caixa, 1995

Per la millora de la sonoritat del cor, s’organitzaren cursos de cant a la seu de l’entitat, a càrrec de la prestigiosa cantant i catedràtica del Conservatori Superior de Sofia (Bulgària) Maty Pinkas.

La diversitat del repertori que es va treballar donava la possibilitat d’oferir concerts monogràfics dedicats a diversos estils i tendències com música popular, religiosa, nadalenques, sardanes, obres de García Lorca, i concerts-espectacle com el monogràfic dedicat a García Lorca o el «Nadal, llum i misteri» obres de Francesc Vila, «Coràlia, passeig musical de l’edat mitjana al Renaixement», espectacle dissenyat per Adolf Purtí i Maria Calzada, dedicat a la música medieval, programa Mozartià, música del romanticisme, «Nit marinera», «Pel·lícules i musicals», entre d’altres.

Treballs discogràfics

Pel que fa a la discografia i enregistraments, d’ençà de 1986, la coral va participar en diversos projectes d’edició de CD, tant en solitari com en grup: enregistra l’Himne del Segon Congrés de la Llengua, “Una veu pel món” de J.V. Foix i J.L. Moraleda (1986); Concert del Centenari (1987) amb obres populars i la interpretació de les Quatre cançons gitanes de Brahms.

El 1991 per encàrrec d’un grup de socis, enregistra l’Himne del Sabadell amb lletra de Lluís Papell i música d’Adolf Cabané.

El 1997 participa en el col·lectiu de corals en l’edició de A quatre veus, a partir del programa de TV3 del mateix nom.

El desembre del 1997 publica el seu àlbum Nadales, amb repertori variat i el monogràfic “Nadal, llum i misteri” de Francesc Vila i Joan Farràs.

El 1998, viatjà a Portugal on feu un cicle de tres concerts en diversos centres emblemàtics de Lisboa.

El 1999, participa juntament amb altres corals de Sabadell en el projecte de CD Sabadell canta, per ajudar als afectats per l’huracà Mitch.

El 2007, publica el tercer treball en solitari, dedicat a la música del segle XX: Cinema i Musicals. D’aquest treball hi va haver un acte de presentació celebrat al Cafè-Teatre del carrer Turull, amb la participació de l’expert en música de cinema Albert Beorlegui.

El dia a dia de la coral: vida social

Lligat amb la realització d’actes musicals, la coral oferí als seus socis continuar amb l’edició del butlletí que es publicava d’ençà de 1950, obert a les col·laboracions dels socis. També portà a terme altres activitats com sortides, el cicle Coneixem Catalunya, sopars commemoratius, La nit de La Industrial, la celebració de festes tradicionals i el Nadal, amb el pessebre i l’entranyable Nit de Reis, on els Mags visitaven els infants i amics de la coral, entre moltes d’altres activitats.

Participació en concerts organitzats per altres entitats musicals

La participació en actes organitzats per la Federació de Cors de Clavé fou molt freqüent sobretot durant els anys 80 i 90: les primeres viles claverianes a Ripoll, Igualada, Valls, Golmés i tantes d’altres. Les mostres i concerts de nadales o la participació en els concursos de Nadales en les quals assolí premis importants: el Tercer Premi a Vilafranca, 1988 i el Segon a Manresa, l’any en què quedà desert el primer premi, el 1989.
Entre els actes d’àmbit més general són remarcables les actuacions a la Cripta Gaudí de la Colònia Güell, el concert al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, els concerts a les festes de Cabó, la participació en les festes d’abril de l’Hospitalet de Llobregat, els actes d’homenatge l’octubre del 1991 al que fou el mestre Josep Olivella Astals, en recordança al X aniversari del seu traspàs, amb una conferència-concert en el Saló Modernista de la Caixa de Sabadell, amb l’actuació dels cors Montseny i La Maquinista; i una audició de sardanes al monument del mestre Olivella i finalment un commemoratiu a concert a l’Esglèsia de Sant Fèlix.

És destacable també, el concert de participació en els actes de la celebració dels 25 anys de la Casa de Sòria a Barcelona, al Saló de Cent de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal. La Industrial fou la coral convidada als actes de la missa i concert homenatge a Mossèn Cinto Verdaguer en el 150 aniversari del seu naixement, actes organitzats per l’Associació Mossèn Jacint Verdaguer de Barcelona.

La Industrial va ser el cor base, juntament amb elements col·laboradors de la interpretació a veus mixtes dels Xiquets de Valls a La Festa Castellera de l’Any Gaudí, a la plaça de la Sagrada Família de Barcelona, en el 2002.

També la coral ha tingut actuacions a La Missa de La 2, des de Sant Cugat i en els programes Àngel Casas show, Un tomb per la vida i en el programa de concerts corals A quatre Veus de la TV3.

Col·laboracions amb altres músics i formacions musicals

En el seu desig d’assolir noves fites, va treballar amb diversos compositors, directors i grups contemporanis. Amb els mestres Enric Ribó (seminaris de treball) i Francesc Vila de qui ha interpretat nombroses composicions. Ha compartit concert amb diversos grups, la Vella Dixieland en els actes del II Congrés de la Llengua; el quartet polifònic Canigó (Guillem, Gumí, Molins i Olivella), amb el violinista Joan Morera i el grup de corda Pare Soler i amb el mestre Ortega Monasterio i el seu grup Cavall Bernat en dos concerts dedicats al mar. També han col·laborat amb la coral els mestres Xavier Vilajosana i Jordi Gargallo. Com a pianistes acompanyants, la coral ha tingut l’honor de comptar amb pianistes destacades: M. Antònia Ibàñez, Anna Canudas i Marta Izard. Durant tres anys, comptà amb la col·laboració estreta de l’organista Josep Solé i Coll, en classes de tècnica vocal i acompanyant al piano.

L’estiu de l’any 2007 es va tancar un cicle a l’entitat amb el comiat de la directora, Maria Calzada i Olivella, de moment l’única dona que ha dirigit la coral i que va estar al davant durant 24 anys, amb un gran concert al Teatre Principal de Sabadell.

III EL COR de veus mixtes
2a Etapa: (2007 – 2011)

Canvis en la direcció musical i de Junta

D’ençà de 2005 va tornar a col·laborar habitualment com a codirector Josep Olivella i Alier. A finals del 2007 prengué la direcció musical de l’entitat (2007-2011).

El febrer de 2008, hi hagué un canvi de junta, i el president Andreu Calzada, cedí la presidència a Dolors Martín (2008-2015) en una votació guanyada amplament a una altra candidatura.

Amb el canvi de direcció, es feren plantejaments diferents i el calendari d’alguns dels compromisos anuals, varen quedar en suspens. També l’edició del butlletí va sofrir transformacions importants.

La nova direcció musical vogava per grans concerts i per això eren freqüents aquells on unia en un sol cor dues corals, donat que el director llavors dirigia tres cors en ciutats diferents.

Pel que fa a La Industrial, creà el Grup Instrumental Vallès Simfonieta i l’Ateneu Musical.(2007).

Durant aquest període, es dugueren a terme altres activitats musicals: Viatge i Concert a l’Alguer (Sardenya, 2008); participació en els actes de l’Any Narcisa Freixas. Concert conferència a l’abril i Nit de la Diada a la Faràndula (2009); col·laboració amb la FCEE en l’organització del IV Fòrum de directors; estrena d’un espectacle amb composicions inèdites del Mestre Francesc Vila (2010).

L’any 2011, Concert de St. Esteve al Teatre Principal convidats per l’Agrupació Sardanista amb la col·laboració de la Cobla Jovenívola i veu solista, últim concert com a director titular de Josep Olivella i Alier. El motiu pel qual la junta de La Industrial va acabar amb aquesta direcció, fou per la diferència de criteris, que feien perdre l’essència de l’entitat.

III EL COR de veus mixtes
3a Etapa: (2012 – 2015)

Concert commemoratiu 125 anys. Teatre Principal, 2012

La junta encapçalada per Dolors Martín fixà els seus objectius del 2012 en retornar les activitats de la coral, millorar l’instrument vocal i organitzar la commemoració dels 125 anys de l’entitat. Així com cloure l’edició del llibre de la història de la coral. És per això que va comptar amb la col·laboració de M. Josep Besson, professora de cant i musicoterapeuta i amb la direcció convidada de Maria Calzada i Olivella.

Com a actes commemoratius, s’organitzà una exposició, La Industrial, 125 anys cantant, comissariada per Maria Marín, durant el mes d’abril al Casal Pere Quart. També s’organitzà un viatge a Jordània. I finalment, el sopar dels 125 anys, La nit de La Industrial, en data propera a Santa Cecília, patrona de la música.

També fou l’any de l’impuls per la publicació del llibre de Lluís Subirana: Agrupació Coral La Industrial. 125 anys (1887-2012). El llibre es presentaria a l’espai Foc Ventura, on cent anys abans, la coral hi havia tingut la seva seu. L’acte es va celebrar l’octubre de 2015; sota la presentació de Jordi Saura, hi hagué dues presentacions, una d’elles amb la col·laboració Josep Lluís Berbois. L’acte fou molt emotiu, per la presència de M. Rosa Cucurull, vídua de Subirana.

Les activitats musicals que constituïren aquell aniversari foren: el Concert de la Candelera (gener), Concert a la Basíica de Montserrat, en el marc de la romeria de l’Acadèmia Catòlica (abril) i al juny, participació en el XXIII Aplec: cant a les comarques, un concert convidats per la coral Benicarlanda, a Benicarló i als actes Festa i Tradició de l’entitat sabadellenca Sabadell Cultura. Al setembre, participà en una trobada de corals centenàries.

El concert de la coral per aquella fita dels 125 anys, se celebrà al Teatre Principal a l’octubre, la junta va treballar en l’organització de l’acte per aconseguir oferir un concert inoblidable. Tothom s’hi va abocar. La Industrial presentava un espectacle de música, dansa i cor que restarà a la memòria de tots els qui la van viure. El concert comptà amb la col·laboració estreta del Trio Scherzo de Lisboa, amb Mercè Cabanach, Luis sa Pessoa i Joao Fernandes i amb Carlos Pinillos i Yurima Miura de la Compañia Nacional do Bailado de Lisboa.

La coral continuà la seva trajectòria sota la direcció de la junta de Dolors Martín seguint la celebració dels concerts tradicionals i amb col·laboracions amb diverses entitats sota la direcció de Mercè Samà (2013-2015).

III EL COR de veus mixtes
4a Etapa: (2015 – …)

L’octubre de 2015, la junta presidida per Dolors Martín, dimití, tot demanant un relleu després de set anys de treball constant, fructífer i no sempre fàcil al capdavant de l’entitat. Es constituí una junta gestora amb la presidència de Rosa M. Sanromà. L’any 2016, en assemblea, la gestora fou aprovada com a nova junta. La coral estava dirigida llavors per Víctor Vilca (2015 – 2018).

L’any següent, per motius diversos, es veié la necessitat de deixar la seu del carrer Dr. Crehueras, que havia estat la casa de La Industrial d’ençà de 1983. El trasllat fou a l’Acadèmia Catòlica de Sabadell, entitat d’entitats, al carrer de Sant Joan.

A partir de finals 2017, el director Víctor Vilca, donades les seves obligacions professionals, proposà un substitut pels assajos, en Roger Pérez, qui al cap de l’any (2018) es convertí en el nou director del cor.

Actualment, i després del parèntesi d’inactivitat que tots ens hem vist obligats a servar, La Industrial, continua cantant. Tal com va passar durant els tràgics anys 36-39, continua el seu camí, arrelada en el passat dels qui han fet possible arribar fins aquí i projectada al futur: oberta a qui vulgui participar-hi.

Tothom que estimi la música hi és benvingut. Assagem setmanalment a l’Acadèmia Catòlica, preparant repertoris i concerts per gaudir i fer gaudir de la música.

Romeria de Sabadell a Montserrat. Montserrat, 2022

Per més informació, podeu consultar:
SUBIRANA, Lluís Agrupació Coral La Industrial. 125 anys (1887-2012) Badalona, 2015. Edita Agrupació Coral La Industrial.
Butlletí La Industrial. (1950-2015) – consultable a l’Arxiu Històric de Sabadell –

Aquest lloc web utilitza cookies per a la millor experiència de l'usuari. Si continua navegant per aquesta web, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i l'acceptació de la nostra política de privacitat i cookies, clica a l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies